WEBPUSH GÖNDERİM İPUÇLARI

Tips Tricks

Gönderim Sıklığı

 

WebPush Bildirimi siteniz için güzel bir ziyaret aracı olmasına karşın fazla kullanımı kullanıcılarınızda rahatsızlığa neden olabilir ve bu rahatsızlık kullanıcılarınızın WebPush aboneliğini iptal etmesine sebep olabilir.

Gönderim sıklığı için haftada 1 ya da 2 gönderim olarak başlayarak Error Rate’i takip etmek (Push Stats->Notifications menüsünden bakılabilir) ve yavaşça bu periyodu artırmak uygun olur. Toplu gönderimlerde günde 1 adet webpushun üzerine çıkılması kayıt oranınızın daha hızlı eksilmesine neden olabilir. Kullanıcıların gönderdiğiniz WebPush bildirimi üzerinden dahi kolaylıkla WebPush aboneliklerini iptal edebildikleri unutulmamalıdır.

Gönderim Saatleri

 

WebPush gönderim saatlerinde web sitenizin içeriği ve kullanıcı kitleniz oldukça önemli rol oynar. Eğer kullanıcılar daha çok iş saatleri içinde sizin sitenize bağlantı kuruyor ise muhtemelen iş saatleri içerisinde yapacağınız gönderimler daha yüksek oranlara sahip olur. Eğer kullanıcılarınız daha çok iş saatleri dışında sitenize bağlantı kuruyor ise akşam saatlerinde WebPush gönderimi daha uygun olur.

Öncelikle WebPushları İş saatleri içinde ve İş saatleri dışında göndererek klik oranlarınızı (CTR) Raporlar ekranından izleyin ve hangi saat dilimlerinde en çok klik oranlarını yakaladığınızı takip edin. (Klik oranı içerik ile de oldukça ilgilidir. Ancak saatlere göre de genel olarak temel bir CTR rakamı oluşmaktadır.)

Hangi saat diliminin size uygun olduğuna karar verdikten sonra 1-2 hafta boyunca aynı saatlerde gönderim denemeleri yaparak sizin için en uygun saati bulabilir ve bu saatlerde gönderim yapabilirsiniz. (Örneğin iş saatleri içinde gönderim uygun ise 1 hafta saat 09:00 da 1 hafta saat 10:00 da,… şeklinde gönderimler yaparak uygun saatleri bulmaya çalışmalısınız.)

İçerik

 

WebPushta gönderilen içerik trafik yaratma açısından oldukça önemlidir. Kullanıcıların eksiği tamamlama iç güdülerinden dolayı merak uyandıracak ve yazının devamını görmek isteyeceği içerikler genellikle biraz daha yüksek tıklanma oranına sahiptir. (Haber sitelerinde gördüğünüz aşırı şaşırtıcı içerikler biraz abartı olsa da bu sayede sitelerine trafik çektikleri de kaçınılmaz bir gerçek. Tabi ki bu kadar abartılı olmasa da yine de kullanıcının ilgisini uyandırmaya gayret edin.)

Özellikle tarayıcılara ve işletim sistemlerine göre WebPushların farklılık gösterdiği unutulmamalı ve test linki ile en azından Windows, MacOS ve Android cihazlarında mutlaka önizleme alınmalıdır. Cihazlara göre gösterimlerde farklılık oluşabilmektedir.

WebPush Icon’unda standart firma logosu kullanmak yerine mutlaka içerik ile ilgili icon kullanmaya gayret edin. Özellikle Mac cihazlarda WebPush’un çok kısıtlı gösteriminden dolayı imajın içerik ile ilişkili olması  oldukça önemli.

Hero Imaj gösterimi Windows cihazlarda ve Mac cihazlarda Chrome v58 ve altında çalışmaktadır. Kullanıcının dikkatini çekecek bir hero imaj var ise gönderimde kullanılabilir ve A/B ile hero imajlı / imajsız olacak şekilde klik oranlarına bakılarak etkisi görülebilir. Ayrıca Hero Imajın bazı cihazlarda gösterilmediği unutulmamalıdır. Verilen istenen message mutlaka metinlerle de desteklenmelidir.

TTL (Time to Live)

 

WebPush gönderimi direkt olarak kullanıcının tarayıcısına değil ilgili tarayıcının WebPush için çalıştığı sunuculara gönderilmektedir. Dolayısıyla WebPush kullanıcıya anında ulaştırılamaz ise bu sunucularda belirli bir süre tutularak kullanıcı tarayıcısını aktif hale getirdiğinde tekrar deneme yapılmaktadır. TTL parametresi WebPush kaydının sunucularda ne kadar süre kalacağını saniye cinsinden belirtir. Eğer Gönderim yaptığınız WebPush kaydının belirli bir süre sonra kullanıcıya ulaşmaması gerekiyor ise TTL parametresine buna göre değer girilmelidir. Örneğin saat 13:30 da 14:30daki bir event için hatırlatma gönderimi yapıyorsanız ve 14:30dan sonra WebPush’un görünmemesini istiyorsanız TTL parametresini 3600 (saniye) olarak ayarlamanız gerekmektedir. Eğer genel bir içerik gönderiyorsanız ve kullanıcının herhangi bir zaman WebPush kaydını görmesi sıkıntı yaratmıyor ise TTL parametresini en yüksek değer olan 2592000 (30 Gün) olarak ayarlayabilirsiniz.

A/B Testi

 

Yazımızın bu bölümüne kadar sizlere genel özellikleri anlattık. Ancak tabiki her müşteri kitlesinin belirli karakteristik özellikleri olduğu unutulmamalıdır. A/B testi ile aynı WebPush bildiriminin farklı versiyonlarını kullanıcılara göndererek her bir bildirimin performansını ayrı ayrı görebilmek mümkündür. En iyi klik oranlarını yakalamak ve sitenize yüksek trafik taşımak için WebPush bildirimlerini farklı imaj, farklı başlık, farklı içerik, büyük imajlı ve imajsız olacak şekilde A/B testlerine tabi tutarak maksimum CTR oranını yakalamaya gayret edebilirsiniz. Başlangıçta 5.000 kullanıcıya kadar %10 civarında CTR ortalaması alınırken kullanıcı sayısı 100.000+ olduğunda bu oran %4lere kadar düşebilmektedir. İçerik ve gönderim saatlerini optimize ederek ve A/B testleri uygulayarak bu oranları %20 – %25 civarına çıkarmak mümkündür.

Related Posts
RULE ENGINE PARAMETERS
SLACK Entegrasyonu
DEĞİŞKEN KULLANIMI