DEĞİŞKEN KULLANIMI

İçindekiler


Önsöz


WebInStats içine eklediğiniz Javascript ile yolladığınız parametreleri değişkenler yardımıyla Bannerlar içinde gösterebilirsiniz. Ayrıca değişkeni  sisteme yollamasanız dahi sisteme değişken dosyası ile kullanıcı bilgileri yükleyerek bu bilgileri bannerların içinde gösterebilirsiniz.

Değişkenleri nereden ekleyebilirim ?


Değişkenleri kurulum esnasında Javascript yardımıyla ekleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise kurulum esnasında sadece memberID bilgisi göndermek ve kullanılacak değişkenleri sisteme CSV dosyası olarak yüklemektir.

Değişkenler nasıl kullanılır ?


 

Sade değişken kullanımı

Kurulum kodunda username isimli bir değişken ile kullanıcının adını WebInStats sistemine ilettiğinizi varsayalım. Bu durumda banner’ın herhangi bir alanında {{username}} yazarsanız sisteme gelen değişken bilgisi ile bu alan otomatik olarak değiştirilir.  Eğer değişken sistemde tanımlı değil ise burayı boş gösterir.

Örnek vermek gerekirse Banner başlığında : “Sevgili {{username}} hoşgeldiniz;” yazdığımızı düşünelim. Eğer username değişkeni gelmediyse bu alanda sadece “Sevgili hoşgeldiniz;” yazacaktır. Eğer sisteme değişken değeri ile John Doe geldiyse “Sevgili John Doe Hoşgeldiniz;” yazacaktır.

 

Alan Kullanımı 

Belirli bir değer dolu ise farklı metin, boş ise farklı bir metin yazdırmak istiyorsak bunun için alan açıyoruz. Alan tanımını {{#alanadı}}Alanda değer var ise yazılacak metin{{/alanadı}} şeklinde giriyoruz.

Yine yukarıdaki örnekten gidelim ve bu sefer sadece username değişkeni dolu ise “Sevgili {{username}}” yazdıralım. Bunun için metni şu şekilde girmeliyiz : “{{#username}}Sevgili {{username}} {{/username}}Hoşgeldiniz;” Bu sayede eğer username değişkeninde örneğin John Doe değeri var ise metin olarak “Sevgili John Doe Hoşgeldiniz;” yazacak eğer username değişkeninde değer yok ise “Hoşgeldiniz;” yazılacaktır.

username değişkeni boş ise farklı bir metin yazdırmak istiyor isek “{{^username}}değişken boş ise yazılacak metin{{/username}}” şeklinde kullanabiliriz. :

 

Örneğin username değişkeninde değer var ise “Sevgili {{usename}} hoşgeldiniz;” değer yok ise “Sevgili ziyaretçimiz hoşgeldiniz;” yazdıralım :  “{{#username}}Sevgili {{username}} hoşgeldiniz;{{/username}}{{^username}}Sevgili ziyaretçimiz hoşgeldiniz;{{/username}}”

 

Eğer alan kullanımı yapıyorsak ( {{#değişkenadi}} yada {{^değişkenadı}} kullanıyorsak) mutlaka {{/değişkenadı}} yazarak alanın bitiminde alanı kapatmalıyız.

 

EĞER ve DEĞİLSE (IF ELSE) Alanları Kullanımı

Son örneği if else kullanarak da yapmak mümkün. Bunun için {{#if koşul}}Koşul doğru ise gösterilecek metin{{else}} Koşul yanlış ise gösterilecek metin{{/if}} şeklinde değer girebiliriz. Alan adlarında olduğu gibi yine {{#if}} komutunu {{/if}} ile mutlaka kapatmalıyız.

Şimdi üstteki son örneği if ile yapalım : “{{#if $username!=””}}Sevgili {{username}} hoşgeldiniz;{{else}}Sevgili ziyaretçimiz hoşgeldiniz;{{/if}}” If koşulundaki değişkenlerin başına $ işareti konulmalıdır. Ayrıca eşittir için ==, eşit değilse için !=, büyükse için >, küçükse için <, büyük eşit için >=, küçük eşit için <= kullanılmalıdır.

Örneğimizi biraz daha geliştirelim ve kullanıcının yaşını userage değişkeni ile cinsiyetini ise usergender değişkenleri ile sisteme yolladığımızı düşünelim.

 

Kullanıcının yaşı 30dan büyük ise ve cinsiyeti kadın ise “Kendinizi genç ve güzel gösterin”, 30dan küçük ve kadın ise “Güzelliğinize güzellik katın”, 30dan büyük ve erkek ise “Gençliğinizdeki gibi yakışıklı olun”, 30dan küçük ve erkek ise “Daha yakışıklı görünün” yazdıralım.

 

{{#if $usergender == “Female”}}  {{#if $userage > 30}}Kendinizi genç ve güzel gösterin{{else}}Güzelliğinize güzellik katın{{/if}} {{else}} {{#if $usergender == “Male”}}  {{#if $userage > 30}}Gençliğinizdeki gibi yakışıklı olun{{else}}Daha yakışıklı görünün{{/if}}{{/if}}{{/if}}

Açıklama : Öncelikle kullanıcının cinsiyetinin Kadın olup olmadığına bakılır Eğer kadın ise yaşına bakılarak ilgili cümle yazılır. Eğer kullanıcı Kadın değil ise cinsiyetin Erkek olup olmadığına bakılır. Eğer Erkek ise yaşına bakılır. Yaş 30dan büyük ise metin girilir, küçük ise diğer metin girilir.

{{#if $usergender == “Female”}}

{{#if $userage > 30}}

Kendinizi genç ve güzel gösterin

{{else}}

Güzelliğinize güzellik katın

{{/if}}

{{else}}

{{#if $usergender == “Male”}}

{{#if $userage > 30}}

Gençliğinizdeki gibi yakışıklı olun

{{else}}

Daha yakışıklı görünün

{{/if}}

{{/if}}

{{/if}}

 

Related Posts
YETKİLENDİRME
RULE ENGINE KURAL GİRİŞİ
İNDİRİM DOSYASINI SİSTEME YÜKLEME